30. joulukuuta 2016

Muuttoliikkeessä – lukuhaaste siirtolaisuudesta ja maahanmuutosta

Haastekuvaa saa käyttää omassa blogissaan halutessaan.
Alkuperäinen kuva on Wikimedia Commonsista (Public Domain).

Muuttaminen paikasta toiseen, uuden kotiseudun etsintä ja ylipäänsä halu uusiin ympyröihin on ollut ihmislajille hyvin tyypillinen piirre vuosituhansien ajan. Syyt muuttoliikkeille ovat olleet ihmislajin historian aikana moninaiset.

Siirtolaisuus, pakolaisuus, maahan- ja maastamuutto ovat ilmiöitä, joilta kukaan mediaa seuraava ei voi nykypäivänä välttyä. Pakolaisia ja turvapaikanhakijoita on viime vuosien aikana lähtenyt liikkeelle etenkin Lähi-idän ja Afrikan kriisipesäkkeistä sodan ja väkivallan jaloista, mutta niin ikään esimerkiksi ilmastonmuutos ajaa ihmisiä pois kodeistaan. Myös "aivovuoto" lienee tuttu termi monelle: korkeastikoulutetut tai sellaista kaipaavat muuttavat pois kotimaastaan arvostetumpien opiskelu- ja työpaikkojen perässä – myös Suomesta.

Siirtolaisuus pohjautuu pitkälti haluun päästä kohti jotain parempaa, on se sitten turvaa tai menestystä. Onnekkaita ovat ne, jotka voivat puhtaasti omasta halustaan lähteä vieraaseen maahan koulutuksen, työn tai vaikkapa rakkauden perässä. Kaikilla ei ole vaihtoehtoja: jos haluaa selvitä hengissä, on lähdettävä.

Julkistan vuodelle 2017 siirtolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvän lukuhaasteen nimeltään Muuttoliikkeessä. Tarkoituksena on lukea mahdollisimman laajalti aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta. Haaste alkaa 1.1.2017 ja päättyy vuoden viimeisenä päivänä. Sekä kaunokirjallisuus että tietokirjallisuus ovat yhtä toivottavia kirjallisuudenlajeja. Minimisuoritukseksi olen päättänyt kolme aiheeseen sopivaa kirjaa. Sitä suurempi määrä on suotavaa!

Olen miettinyt muutamia otsikoita, joiden alle lukemisiaan voi halutessaan luokitella. Otsikot ovat osin päällekkäisiä, toisiaan koskettavia, ja harvaa kirjaa voinee luokitella pelkästään yhden niistä alle. Luokittelu ei olekaan tässä haastessa olennaista, mutta olen huomannut, että jonkinlainen kategorioiden antaminen saattaa innostaa laajentamaan lukemisiaan.


Valtaa käyttämässä

Siirtomaa-aika on monilta osin melko synkkä vaihe usean maan historiassa. Siirtomaaisännät toimivat paikoin moraalittomasti ja maan kulttuuria tuhoten ja alistaen. Siirtomaa-ajalla on vaikutuksena nykypäiväänkin, ei vähiten esimerkiksi entisten siirtomaiden valtionrajoissa ja yhteiskuntien horjuvuudessa.


Suomalaisten siirtolaisuus

Suomesta on lähdetty sankoin joukoin leveämmän leivän perässä, pääosin länteen. Millaisia tarinoita Ameriikan raitilta tai Ruotsista löytyy? Miten suomalainen sopeutuu muille maille? Ei ole väliä, minne muutto on suuntautunut: olennaista on suomalainen näkökulma.


Maahanmuutto Suomeen

Maahanmuutto on aihepiiri, josta käydään kiivasta poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua Suomessa – on käyty jo pitkään. Kirjallisuudessakin aihetta käsitellään: on maahanmuuttajien tarinoita ja kokemuksia joko itsekerrottuna tai toisten kirjoittamana, on tutkimustietoa ja on oletuksia. Millaisia eri vivahteita Suomeen kohdistuvaan maahanmuuttoon liittyy?


Kriisin jaloista

Pakolaisuus johtuu kriisistä, on jokin syy, miksi omalla kotiseudulla ei voi enää asua. Tämän otsikon alle sopii kaikenlainen akuuttia pakolaisuutta käsittelevä kirjallisuus: sodat, väkivaltaisuudet, horjuva yhteiskuntajärjestys, ilmaston aiheuttamat kriisit.


Kohti parempaa

Työ, koulutus, rakkaus. Syitä lähteä (pääosin) vapaaehtoisesti toiseen maahan on monia. Miten onnistuu uuteen maahan ja kulttuuriin sopeutuminen, vastaako todellisuus haaveita, onko mahdollista integroitua? Haluaako sitä edes välttämättä?


Toisessa polvessa

Maahanmuuttajat sopeutuvat tai ovat sopeutumatta uuteen kulttuuriin kukin tavallaan. Miltä tuntuu olla toisen polven maahanmuuttaja, syntynyt uudessa kotimaassa ja kuitenkin vanhempiensa kulttuurin kasvatti? Myös toista seuraavat sukupolvet sopivat tähän kohtaan. Maahanmuuttajuus on vahva identiteetin tekijä, hieman haipuneenakin.


Tiivistäen siis:

Muuttoliikkeessä-lukuhaaste kestää 1.1.–31.12.2017 välisen ajan. Osallistu ilmoittautumalla tähän postaukseen, lue ja bloggaa vuoden aikana vähintään kolmesta teemaan sopivasta kirjasta ("kategorioilla" tai kirjallisuudenlajilla ei ole väliä) ja linkkaa koostepostauksesi minulle viimeistään 31.12.2017. Mukaan voi lähteä heti tai myöhemmin vuoden kuluessa. Ilahdun kaikista osallistujista (sekä lukuvinkeistä) suuresti.

Hyvää alkavaa vuotta ja lukuiloa!

57 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Linkitän sulle jo koontini, joka löytyy blogin yläpalkeista: https://kirjahyllyssablogi.blogspot.fi/p/vuonna-2017-paattyvia-haasteita.html

      Kirjoitan varsinaisen postauksen tässä lähipäivinä.

      Kiitos, tämä oli hieno ja tärkeä aihe. Kirjoja sain mukaan kymmenen, osan hieman löyhemmin perustein, toiset vankasti teeman mukaisia! Käy vilkaisemassa! <3

      Poista
  2. Sait ylipuhuttua.:D Tosin nyt on kyllä niin monta haastetta menossa, että pitää löytää kirjoja, jotka sopii useampaan haasteeseen kerralla. Mitäs novelleja tähän voisi yhdistää? Zinaida Lindèn varmaan käy? Lainasin, kun sä luit häntä novellimaratonilla. Niin ja Lahiri. Siin olis jo kaks. Ehkä mä pystyn siihen kolmeen edes.

    On muuten superhieno haasteaihe. Kiitos tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tunnettu ylipuhumisen taidostani. Tai sitten en. Kiva kun osallistut! Haasteita tosiaan pukkaa, mutta uskoisin, että kolmeen kirjaan vuodessa kykenee tästä(kin) teemasta. Sitäpaitsi tämä haaste saattaa löytää luettavansa lähes vahingossakin. Zinaida Lindén sopii erinomaisesti novelleineen tähän, Lahiri tietenkin myös.

      Poista
    2. Omasta blogista löytyy ainaskin Andrea Levy, Adnan Mahmutovic, Chinelo Okparanta, Krys Lee, Ivy Litvinov (ja pian se jota luen parastaikaa)

      Poista
  3. Kun parastaikaa on kesken yksi kirja joka tähän sopii, niin kaipa tätä teemaa voisi bongailla laajemminkin.

    Joitain teemaan sopivia kirjoja olen blogannut aiemminkin, myös joitain jotka eivät ensimmäisinä ehkä tulisi mieleen siirtolaisuuskirjallisuutena mutta ovathan ne sitä (kuten Roope Ankan elämä ja teot tai Dracula...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas kehveli kun sattuikin. Mukavaa, jos osallistut! Minulla on nyt kesken länkkärinovelleja, juuri ne eivät oikein sovi tähän, mutta muuten Roope Ankka -henkinen kultakuumeilu yms. passaisi hyvin. Täytyy pitää silmät auki!

      Poista
  4. Onpas hieno haaste, jes! Olen ihan innoissani tulevasta vuodesta. Osallistun tähän :)

    VastaaPoista
  5. Hieno haasteidea, siksi on ihan pakko ilmoittautua mukaan.

    VastaaPoista
  6. Jos ei tämä ole ajassa, mikä sitten. Hieno haaste, mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jo! Kiva että osallistut. Joskus pitää historioitsijankin pysyä mukana myös nykyhetkessä. ;)

      Poista
  7. Hieno haaste! Luin juuri Pajtim Statovcin Tiranan sydämen ja mietin syitä lähteä... En tiedä, uskallanko vielä hihkua osallistuvani, mutta aihe on kyllä mielessä visusti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harkinnan mukaan, harkinnan mukaan. Luettavaa voi löytyä vahingossakin. Tuo Statovci kiinnostaisi, en ole kumpaakaan hänen kirjoistaan lukenut.

      Poista
    2. Moi taas! Molemmat Statovcit sopisivat tähän haasteeseen. Olen pitänyt niistä, suosittelen lukemaan!
      Nyt melkein pitkään harkittuani päätin sitten osallistua, kiitos innostuksesta ja hienosta haasteesta. Kirjoitin tuosta Tiranan sydämestä, mutta en nyt itse laske sitä tähän vaan etsin jotain muuta luettavaa (ei tosiaan ole vaikeaa) :)

      Poista
    3. Huippua, kivaa että kallistuit osallistumaan!

      Poista
  8. Ehkä saan tähänkin jotain aikaiseksi oman haasteeni puitteissa (tai ihan muutenkin). Mukana ollaan.

    VastaaPoista
  9. Aihe on älyttömän hyvä. Heti tulee mieleen sopivia kirjojakin, joten hyppään mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, sehän sujui sukkelasti. Tervetuloa mukaan!

      Poista
  10. Lähden tähän mukaan, vaikka aihe tuntuu yhtä haastavalta kuin edellinen Kansojen juurilla -haasteesikin. :) Tavoittelen siis alkuun kolmea luettua kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että on vähän haastetta! Ei minullakaan ole mitään pitkää kirjalistaa mielessäni, mutta vähitellen, vähitellen...

      Poista
    2. Kiitokset hienosta lukuhaasteesta! Koontini löytyy täältä: https://oksanhyllylta.blogspot.com/2017/12/haastekoonti-muuttoliikkeessa-lukuhaaste.html

      Poista
  11. Tämäpä kiinnostava aihe, täytyypä pistää ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistä ylös ja osallistu, jos sattuu hyvin kohdalle!

      Poista
  12. Jee, mukana ollaan ehdottomasti! Omasta hyllystä löytyy useampikin haasteeseen sopiva kirja, jotka olisi jo syytä lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Nyt vain sitten luettavan kimppuun kuin huomista ei olisikaan! ;)

      Poista
  13. Tähän voisin lähteä mukaan, en olekaan kovin montaa aiheeseen liittyvää kirjaa lukenut tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma, Mari a! Minullakin on semmoinen olo, että tämä aihe on viime aikoina jäänyt vähiin. Nyt on hyvä syy petrata!

      Poista
  14. Sinulla on aina niin mahtavan mielenkiintoisia haasteita, että mukaan on lähdettävä. Olen liittynyt 100 suomalaista kirjaa -haasteeseen, joten luettavaksi tulee lähinnä kotimaisia maahanmuuttajakirjoja.

    Nyt onkin sopivasti aluillaan Kati Hiekkapellon kolmas dekkari Tumma, jossa suomalainen maahanmuuttajataustainen poliisi vierailee Serbiassa ja kuvioissa on sinne tulvivia pakolaisia, ihmiskauppaa ym. Ja kesken on Antti Tuurin Äitini suku -sarja, jossa parissa ensimmäisessä kirjassa Suomesta karkoitetut pääsivät Tukholmaan, Tanskaan, Saksaan, Hollantiin, mutta missään heitä ei otettu vastaan. Vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että osallistut, Paula! Tuossa 100 suomalaisessa kirjassa onkin tekemistä, mutta varmasti osa sopii hyvin tähän Muuttoliikkeessä-haasteeseen myös. Kati Hiekkapeltoa en olekaan lukenut, voisin harkita siinä vaiheessa, kun dekkarihammasta taas kolottaa.

      Poista
  15. Mukana, vaikka haastemäärä tälle vuodelle alkaa jo vähän huimaamaan. Kun kyse on näin tärkeästä ja kiinnostavasta aiheesta, luulisi tuon kolme kirjaa löytyvän lukupinoon helposti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, niin siinä saattaa huomaamatta päästä käymään. Minä olen myös aika tyypillinen haasterohmu, mutta jotenkin niistä silti aina selviää ilman, että lukemisen ilo kärsisi. Kivaa, että osallistut!

      Poista
  16. Pakko osallistua tähänkin, vaikka moneen haasteeseen olenkin jo ilmoittautunut. Tällä hetkellä kiinnostaa erityisesti suomalaisten siirtolaisuus. Ennen joulua sain tietää, että Australiaankin suuntautui ihan kohtuullinen muuttoliike Suomesta, eli jotain siihen liittyvää olisi kiva löytää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Australiaan suuntautuva muuttoliike Suomesta on kyllä kiinnostava aihe. Muistelisin, että isäni äidin suvusta on sinne lähdetty joskus, eli ihan näin omakohtaisestikin voisi kiinnostaa. Kiva, että osallistut haasteeseen!

      Poista
  17. Tämähän sopisi matkabloggaajallekin! Popot pogoillen -blogiin tulee 2o17 muutenkin #kirjamatkat, ja siihen on monta näkökulmaa matkalukemisesta ja kirjojen kierrätyshyllyistä tapahtumapaikkojen nuuskimiseen. Kai te tiedätte Tukhomassa ne Det Litterära Stockholm -kyltit? Joukossa lainataan myös sitä klassikkotrilogiaa Amerikkaan lähdöstä. Vai pitikö tähän haasteeseen olla toisena osapuolena Suomi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan haasteeseen, hienoa jos innostuit! Kiinnostava tieto Tukholman kirjallisuusnostosta, täytyy pitää silmät tarkkana, kun seuraavan kerran sinne menen. Ei tarvitse olla linkkejä Suomeen haasteeseen luetussa kirjallisuudessa, ihan kaikki maailman muuttoliike käy.

      Poista
  18. Näin ulkosuomalaisena on suorastaan pakko ottaa haaste vastaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta, mahtavaa! Tervetuloa mukaan haasteeseen!

      Poista
  19. Lähden mukaan haasteeseen. Jospa tässä onnistuisin paremmin kuin Kansojen juurilla -haasteessa. Aihepiiri kiinnostaa ja tämän aiheen teoksia on tarkoitus luetuttaa oppilaillanikin kevättalven kuluessa. Statovcin Tiranan sydämen vasta luinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukavaa, että osallistut tähän, Mervi. Ja toivottavasti oppilaatkin löytävät lukemista. Tuo Tiranan sydän kiinnostaisi minuakin, ehkäpä saan sen liitettyä lukemisiini tänä vuonna.

      Poista
    2. Niukka ja myöhästynyt koosteeni aiheesta. http://lukuaika.blogspot.fi/2018/01/muuttoliikkeessa-havaintoja.html

      Poista
  20. Kerään haasteita tälle vuodelle varsin niukasti, mutta tähän lähden mukaan.

    VastaaPoista
  21. Kiinnostava haaste. Tuntuu, että olen lukenut valtavan määrän tätä aihetta kuvaavia kirjoja. Viimeisimpinä ehkä Lahirin kirjat. Suosikkejani ovat myäs amerikanirlantilaisen McCourtin kaikki kirjat.

    Olen yrittänyt ymmärtää tätä aihetta pienestä asti. Niin tutkimuksissa kuin muutenkin: lukemalla, etsimällä, kysymällä.

    Mietin sitä, että suomalaisista lähtijöistä kirjoja on vähemmän. Ensin tulee mieleen Antti Tuuri ja sitten Lars Sund.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahiri on taitava, minulla olisi ainakin Tuore maa ja Tulvaniitty lukematta... Ja monia muita potentiaalisia. Antti Tuuri on hivuttautunut suosikikseni, ja aion hänen tuotantoaan kahlata haasteen merkeissä. Lars Sund taas on minulle tuntematon, otanpa nimen ylös!

      Poista
  22. Ilmoittaudun näin jälkijunassa mukaan, vaikka en (vielä) voi sanoa blogia kirjoittavani :) Pystyn kuitenkin linkkaamaan lukulistani vuoden päätteksi.

    VastaaPoista
  23. Tajusin juuri lukeneeni tänä vuonna jo kaksi pakolaisista kertovaa kirjaa. :) Mukana!

    VastaaPoista
  24. Olin mukana viidellä kirjalla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!