11. lokakuuta 2013

Reeta Paakkinen: Kotona Istanbulissa



Reeta Paakkinen: Kotona Istanbulissa – Tositarinoita Turkista
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti
Otava 2013
288 s.

Arvostelukappale.


Ihmeellinen Istanbul, kahteen maanosaan levittäytyvä suurkaupunki, miljoonien ihmisten koti, tavoite ja sekasotku, historian hivelemä, tulevaisuuden turvaama, maanjäristysten keikuttama. Kotona Istanbulissa on lyhyiden tekstien kokoelma, jutustelevaan sävyyn kirjoitettu matka- ja maahanmuuttokertomus, joka käsittelee niin historiaa, arkea, politiikkaa kuin ennakkoluuloja ja niiden murtamista.

Reeta Paakkinen on toimittaja, joka muutti 1990-luvun lopulla Istanbuliin ja menetti sydämensä. Kaupunki ja kulttuuri veivät hänet mukanaan ja näyttivät niin monet kasvot, että laskuissa meni nopeasti sekaisin. Ennakkoluulot saivat kyytiä, kun suomalaisnainen tajusi, että Istanbul on aivan omanlaisensa maailma, "mystinen, dynaaminen, yhteisöllinen ja kansainvälinen, mutta samaan hengenvetoon myös vahvasti turkkilainen kaupunki". Kaikki nämä puolet välittyvät lukijalle myös kirjan sivuilta.

Kotona Istanbulissa väläyttelee esiin turistibasaarit (ja ennakkoluulojaan vasiten vahvistamaan matkustaneet turistit!), Taksim-aukion ja torit, Kemal Atatürkin perinnön, kaiken nähneet taksikuskit, naapurisovun ja -kyttäämisen eri puolet, turkkilaisen perhedynamiikan ja parinetsinnän, miesten ja naisten roolit, vastuut ja velvollisuudet, ruoan ja juoman, modernin ja vanhan. Kevyiden kappaleiden välissä on painavammalla asialla ladattuja lukuja muun muassa Kreikan ja Turkin monimutkaisista suhteista ja Kyproksen kriisistä. Henkilökohtainenkaan ei unohdu, sillä Paakinen kertoo avoimesti omasta elämästään ja kokemuksistaan. Ote on subjektiivinen mutta avomielinen, yksityisessään yleinen ja kiinnostava.

Kirja on kepeää ja nopeaa luettavaa, houkuttelevasti kirjoitettu ja ajatuksia herättävä. Paikoin jutusteleva tyyli alkaa hieman tympiä, mutta koska mukana on myös varsin kantaaottavia ja tarkan jänteviä osiota, tunnelma jää vahvasti positiivisen puolelle. Jonkinmoisen hienosäädön ja loppuhionnan kirja olisi kaivannut, sillä paikoin lauseet ovat hieman kömpelöitä, esitetyt ajatukset jäsentymättömiä ja toistoa havaittavissa. Mutta nämä seikat eivät missään määrin laske kirjan arvoa ja kiinnostavuutta.

Itse en tunne Turkkia lainkaan. Minulla on muutama turkkilainen kaveri, mutta heidän kotimaansa on minulle hyvin vieras. Etenkin tämän vuoden tapahtumat Turkissa ovat kuitenkin panneet miettimään, josko olisi syytä päivittää tietoja tuosta suuresta ja monikasvoisesta maasta. Kotona Istanbulissa oli hyvä lähtölaukaus.

Ja melkoinen matkakuumehan tässä heräsi. Kenties – jos on onni myötä – löydän itseni Istanbulin kujilta nopeammin kuin arvaankaan...

___

Kirjallisessa Istanbulissa on vieraillut myös Elegia.

Haasteet: Kansankynttiläin kokoontumisajot (Matkat).

6 kommenttia:

  1. Onpa kiva, että sinäkin luit tämän! Minun(kin) turkkitietous on aika alkeellista ja tämä kirja valaisi monia asioita. Pidin myös kirjan omakohtaisesta tyylistä ja tarinoista. "Repaleisuutta" esiintyi minustakin kirjan rakenteessa, mutta ei häiritsevästi. Matkakuumotusta tämä kirja tosiaan aiheutti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli oikein hyvää luettavaa juuri tähän väliin. Sopivan kepeä muttei yhtään turhanpäiväinen. Ja oma tietoisuus kasvoi taas, ja sehän on aina hyvä juttu.

      Poista
  2. Luin kirjan ihan äsken ja palasin noin viikko sitten Istanbulista. Kirja on meille matkustamisesta ja ehkä Istanbulista/Turkista kiinnostuneille mielenkiintoinen lukukokemus ja herättää varmasti kiinnostuksen heillä jotka eivät ole siellä käyneet. Pidin kirjan vahvasta historia-annista ja oli hauska lukea myös kevyempää rupattelua niin naapurikyttäyksistä kuin muustakin. Suosittelen jokaiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän kateellinen – olisi ihanaa päästä käymään Istanbulissa. Kiva kuulla, että olet pitänyt kirjasta. Olen samaa mieltä kirjan vahvuuksista.

      Poista
  3. Naapurikyttäys <3. Mulla on tämä just kesken, ja tykkään kovasti. Kiva lukea välillä tällaista kevyttä, henkilökohtaista tietopainotteista muistelmaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!